SEOLLAL – в духа на традициите

SEOLLAL – в духа на традициите

Един от най-важните празници в Южна Корея е Seollal или Лунната Нова Година. Датата на този празник е на първия ден на първия лунен месец и от там идва името на празника. През годините в Южна Корея започва да се отбелязва Нова Година и по западен образец на 31.12, затова корейците празнуват Нова Година два пъти.

Seollal се празнува три дни и е време, през което корейците се опитват се приберат у дома и да отбележат празника със семействата си. По-старото поколение се облича с “ханбок”- традиционно церемониално облекло, а тези, които нямат такова облекло, се стараят с цветовете на дрехите си да отдадат почит на животното, което ще бъде символ на настъпващата година. Къщите се украсяват със снимки, изобразяващи животни-покровители на годината, както и пиле (което привлича доброто в къщата) или тигър (плашещ злите духове).

Основните ритуали през Seollal са два – Chkhare ритуал и Sebe ритуал. Празникът започва с ритуал Chkhare, чиято цел е да се отдаде почит на починалите предци. На олтари във всеки дом се поставят снимки и табели с имената на починалите и там се поставят лакомства. Със следващия ритуал Sебе по-младите корейци отдават почит на по-старото поколение, като се кланят в краката им и им благодарят. След този ритуал е време за празничната вечеря. Храната е изключително богата и се сервира в малки чинийки на ниска маса, а гостите се нареждат на земята около масата. Задължително на масата присъстват бял ориз и множество традиционни корейски ястия.

Празникът Seollal се отбелязва с песни, танци и игри. Често корейците си подаряват подаръци или пари, като специално внимание се обръща на опаковката на подаръка, която е много цветна и красива.

Третият ден от Seollal е време за почивка и размисъл.

No Comments

Публикувай коментар